You can access our application DYL-HP here.
Projenin ilk çıktısı, tüm dünyada başta COVID-19 salgını, aşırı iş yükü ve yüksek maliyetlerden dolayı sağlık sistemlerinin bozulması ve neredeyse çökme noktasına gelmesi nedenleriyle insanların hastaneye gitmeden yapay zeka tabanlı dijital elektronik sağlık hizmeti yöntemiyle evde uzaktan sağlık hizmeti sunulmasına yönelik alternatif sağlık sistemlerinin tasarlanması, oluşturulması, iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması olarak amaçlanmıştır. Bu alandaki sorunları, ihtiyaçları, avantaj ve dez avantajları ve önerileri içeren çok geniş bir analiz çalışması gerçekleştirilmiştir. Bilinen bir gerçek vardır ki dünyada şuan fiziki hizmet veren sağlık sistemlerinde çok fazla iş yükü ve boşluk vardır. SPSS (Sosyal Bilimler İstatistik Paketi) programı ile her ortağın ülkesindeki ilgili paydaşlarla ilgili alandaki ihtiyaç ve önerilerin belirlenmesine yönelik veri toplama çalışmaları analiz edilerek proje sonucunda bir veri kitabı klavuzu(el kitabı) hazırlanacaktır. Ayrıca ve en önemlisi tüm dünyada yaşayan insanlara kar amacı gütmeden ücretsiz(non profit) sağlık hizmeti verebilecek bir dijital sağlık uygulaması(DYL-HP)gerçekleştirilecektir.
DYL-HP projesinin yenilikçi tarafı; Hastanın sağlık hizmetleri olan tedavi ve takibini yapay zeka tabanlı dijital yöntemle hastaneye gitmeden uzaktan evde yapabilen bu DYL-HP uygulamasının sağlık sistemine sağlayacağı destek ve iyileştirme açısından uygulamayı etkili kılmaktadır. Bu nedenle alandaki ihtiyaçları, sorunları ve bunlara ilişkin önerileri öğrenerek bunları analiz ederek veri analiz kitabı oluşturmak bir yeniliktir.
COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana yoğun bir şekilde sağlık sistemine alternatif destekleyici sağlık hizmeti oluşturmaya ilgi duyulmakta ancak ortaya çıkan sorunlar ve bu sorunları yaşayanlar üzerinde ihtiyaç ve öneri analizi çalışması maalesef bugüne kadar yapılmamıştır. Bu nedenle çalışmamız sağlık ve akademik camiada bir ilk olacaktır. Pandemi sürecinde ve sonrasında hastaneye gitmek istemeyen veya maddi sıkıntı nedeniyle hastaneye gidemeyen ve sağlık hizmeti alamayan tüm bireylerin kontrol ve tedavisinin yapılabileceği bir dijital sağlık teknolojisinin oluşturulmasına özellikle önem verildi. Bu projede gerçekleştirilecek olan dijital genç yaşam sağlık platformuyla (DYL-HP) sağlanacaktır.
Pandemi gibi mücbir sebepler ve diğer ekonomik sebeplerle sağlık hizmetlerinin aksamaması için geliştirilen ve dünyada ilk adım olan bu çalışma, mobil iletişim cihazlarına uyarlanabilecek özelliklere sahip olacak. Her ülkenin sağlık sistemi ile interaktif olacak ve I18(Internationalization) ile tüm dünya dillerinde hizmet verebilecek ve küresel bir ihtiyaç DYL-HP ile sağlanacaktır.
Proje ekibi tarafından ve Prof. Dr. Servet SOYGÜDER koordinatörlüğünde projenin ilk fikri çıktısı olan ihtiyaç analiz çalışmaları başarılı bir şekilde yapılmış ve sunulmuştur.